Tarhana Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yoğun iş gücüyle sürdürülen köy yaşantısında özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Kış aylarında şifa niyetine de en çok arzu edilen çorba tarhanadır. Kıvamlı hazırlanan tarhana çorbası, bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerin sini içerisine doğranıp çorbanın bu ekmeklerin üzerine dökülmesiyle sofrada yer bulur ki; bu sunum neredeyse bu çorbanın ikramında bir çeşit ritüele dönüşmüş, kültürel bir öğe özelliği kazanmıştır. Çorbanın üzerine ekşimik ( lor peyniri ) serpeleyerek sunulması, çorbayla birlikte turşu ikram edilmesi de yöre mutfağının sunum özelliklerindendir. Özellikle lahana turşusu bu çorbaya çok yakışmaktadır.

Tarhana biberi olarak da bilinen yağlık kırmızıbiber veya domates biberinin en olgun ve rengini bulmuş zamanı olan yaz sonundan sonbaharın ilk aylarına kadar özellikle Trakya köy mutfaklarında kışlık olarak hazırlanır. Trakya tarhanası, Anadolu’da değişik şekillerde yapılan diğer tarhanalardan rengiyle, kıvamıyla, rayihası ile ayrılır. Bu ayrımı yapmak için “Trakya tarhanası” veya “Toz tarhana” diye adlandırılır. İçeriğinde arzuya göre bazı baharatlara yer verilir ki, acılı tatlardan vazgeçemeyen Trakyalılar güneşte kurutulmuş acı saksı biberlerini öğüterek tarhanaya ilave ederler. Bunu yapmayanlar ise pul biber ile aynı acı tadı yakalama yolunu tercih ederler.  Ayrıca kekik de tarhanaya çok yakışan baharatların başındadır. Son zamanlarda marketlerde bulunabilen “Tarhana harcı” ile tüm bu baharatlar bir arada sunulmaktadır. Hazırlanan tarhana nemden uzak kalması için bez torbalarda, direk güneş ışığından uzak, serin bir yerde saklanır. Birkaç çorba kaşığı toz tarhana ile 4-5 kişilik çorba hazırlamak mümkün olur.

Öğrencimin tarhana çorbası sunumu.

Yorumlar