Tarhana Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yoğun
iş gücüyle sürdürülen köy yaşantısında özellikle kahvaltı sofralarının
vazgeçilmezidir. Kış aylarında şifa niyetine de en çok arzu edilen çorba
tarhanadır. Kıvamlı hazırlanan tarhana çorbası, bayatlamaya yüz tutmuş
ekmeklerin sini içerisine doğranıp çorbanın bu ekmeklerin üzerine dökülmesiyle
sofrada yer bulur ki; bu sunum neredeyse bu çorbanın ikramında bir çeşit
ritüele dönüşmüş, kültürel bir öğe özelliği kazanmıştır. Çorbanın üzerine
ekşimik ( lor peyniri ) serpeleyerek sunulması, çorbayla birlikte turşu ikram
edilmesi de yöre mutfağının sunum özelliklerindendir. Özellikle lahana turşusu
bu çorbaya çok yakışmaktadır.
Tarhana biberi olarak da bilinen yağlık kırmızıbiber veya
domates biberinin en olgun ve rengini bulmuş zamanı olan yaz sonundan
sonbaharın ilk aylarına kadar özellikle Trakya köy mutfaklarında kışlık olarak
hazırlanır. Trakya tarhanası, Anadolu’da değişik şekillerde yapılan diğer
tarhanalardan rengiyle, kıvamıyla, rayihası ile ayrılır. Bu ayrımı yapmak
için “Trakya tarhanası” veya “Toz tarhana” diye
adlandırılır. İçeriğinde arzuya göre bazı baharatlara yer verilir ki, acılı
tatlardan vazgeçemeyen Trakyalılar güneşte kurutulmuş acı saksı biberlerini
öğüterek tarhanaya ilave ederler. Bunu yapmayanlar ise pul biber ile aynı acı
tadı yakalama yolunu tercih ederler. Ayrıca kekik de tarhanaya çok
yakışan baharatların başındadır. Son zamanlarda marketlerde bulunabilen “Tarhana
harcı” ile tüm bu baharatlar bir arada sunulmaktadır. Hazırlanan tarhana nemden
uzak kalması için bez torbalarda, direk güneş ışığından uzak, serin bir yerde
saklanır. Birkaç çorba kaşığı toz tarhana ile 4-5 kişilik çorba hazırlamak
mümkün olur.
Öğrencimin tarhana çorbası sunumu.

Yorumlar
Yorum Gönder